Waterlanders
werkblad 54
inleiding |  huizen bouwen |  karretjes maken |  rivier oversteken
In Waterland, hier ver vandaan, woont prins Saaipiet. Prins Saaipiet is vandaag erg opgewonden en gelukkig, hij is blij, zó blij dat hij er bijna niet van kan slapen. Want prins Saaipiet heeft in het buurland Landerig de mooie prinses Vurige leren kennen die met hem wil trouwen.
En morgen rijdt hij met zijn koets naar Landerig om zijn bruid op te halen.
De koets is helemaal opgepoetst en het mooiste en sterkste paard zal de koets trekken.
De lakeien hebben nieuwe kleren gekregen en de hele tocht van Landerig naar Waterland zal op de televisie te zien zijn.
Prins Saaipiet is een voorzichtig man en heel langzaam rijdt hij langs de rivieren van Waterland naar de grasvelden van Landerig. Als hij bij het paleis aankomt, wordt hij begroet door de koning, de koningin en prinses Vurige. Ze drinken een kopje koffie en dan gaan de prins en prinses terug met de koets naar Waterig.

Prins Saaipiet heeft aan de lakei-koetsier opdracht gegeven langzaam te rijden, want hij wil niet dat de prinses Vurige iets overkomt. Maar Vurige vindt het allemaal maar saai. "Kan die koets niet harder rijden?"vraagt ze een beetje boos aan Saaipiet.
"Natuurlijk liefje. Maar we komen zo in Waterland en daar zijn de wegen smal en naast de wegen is altijd water. Langzaam is veiliger".
"Ik houd niet van veilig, ik wil heel hard rijden. Dat is veel spannender." Zegt Vurige en ze roept naar de lakei op de bok: "Rijdt zo hard je kunt. Ik wil de wind in mijn haren voelen." Omdat de prins haar niet tegenspreekt spoort de koetsier het paard flink aan. Ze gaan harder en harder.
De prinsen gilt van plezier. Maar dan gaat het mis. Het paard stapt in een kuil in de weg en paard en koets vallen in de rivier.
Gelukkig rijdt de televisieploeg achter de koets en zij zien het ongeluk gebeuren. Snel bellen zij met hun mobieltje de hulpdiensten. Er komt een hijskraan die het paard uit de rivier hijst, een ziekenauto die per brancard de gewonde prins naar het ziekenhuis brengt en de traumahelikopter. Een straaljager komt overvliegen om te kijken of de prins en prinses veilig zijn.
De prinses klimt zelf uit het water. Zij mankeert niets, maar roept: "Het is een schande dat Saaipiet die koetsier zo heeft opgejaagd. Héél gevaarlijk. Ik wil onmiddellijk terug naar Landerig en ik wil ook niet meer trouwen met prins Saaipiet, die mij aan dit gevaar heeft blootgesteld. Prinses Vurige gaat terug naar Landerig en prins Saaipiet blijft eenzaam achter in Waterland.

Informatie voor de leerkracht
Deze tekening biedt talloze mogelijkheden voor activiteiten met een technische invalshoek. Het ontwerpen en maken van een nieuwe koets. Die natuurlijk wel echt moet kunnen rijden. Een onderzoek van hijskranen. Laat ook eens zware emmers ophijsen met behulp van katrollen. Of bouw hijskranen met DUPLO of ander constructiemateriaal. Met blokjes, steentjes of suikerklontjes kunnen stevige bestratingen gelegd worden. De Ontdekplek heeft een nieuwe wegwijzer nodig of misschien wel een mooi groot reclamebord. Met behulp van het werkblad helikopter kunnen deze uitgeprobeerd worden. Hoe voorkom je ongelukken in de toekomst? Hoe steek je veilig over? Hoe kun je snel laten weten dat er ergens een ongeluk gebeurd is? En waar? Maak een comfortabele draagbaar en ziekenwagen? Uiteraard is de Ontdekplek heel geïnteresseerd in de ontwerpen voor een nieuw reclamebord of foto's van ander mooie en vernuftige ontwerpen.
De tekeningen zijn van Jo Klingers en de tekst is geschreven door Hennie Leibbrand

inleiding |  huizen bouwen |  rivier oversteken |  karretjes maken