Vooraf
inleiding bij de werkbladen 51 t/m 54
huizen bouwen |  karretjes maken |  rivier oversteken |  waterlanders

De volgende verhaaltjes zijn vooral bedoeld om als inleiding voor een project of thema te dienen. Het is dan aan de leerkracht om door het stellen van de juiste vragen aan te sluiten bij de leefwereld en belangstellingssfeer van de kinderen. Er zijn vast wel leerlingen die wel eens verhuisd zijn en daarover kunnen vertellen. En wat voor hulpmiddelen daarbij gebruikt werden, of alles verpakt werd of juist los vervoerd. In wat voor dozen alles verpakt werd. Wat het verschil is tussen een echte verhuisdoos en een gewone doos. Of er nog meer opvouwbare dozen zijn. Wat voor dozen en doosjes er nog meer zijn. Wat voor andere manieren van verpakken er zijn in bijvoorbeeld de supermarkt, de bonbonwinkel of de ijsboer.

Inleidend verhaaltje

In een prachtig bos, vlakbij de stad woont een groep boskabouters.
Ze wonen in rood met witte paddestoelen en ze wonen er al heel lang.
In de eerste paddestoel die je tegenkomt wonen Hummetje en Hommetje, net terug van een verre reis. Verderop heb je dan nog Haakje en Oogje met hun 3 kindertjes Pim, Pam en Pet, de gebroeders Plens en Plons, Tak en Steeltje, met hun kindertjes Blad en Wortel, Flop en Flap en nog veel meer anderen. En natuurlijk is daar de paddestoel van Wieltje.
Wieltje is eigenlijk geen boskabouter, maar een tuinkabouter. Lang geleden woonde hij bij mensen in de tuin en met zijn kruiwagentje ruimde hij 's nachts alle rommel uit de tuin op.
Maar opeens had hij er genoeg van. Op een nacht duwde hij zijn kruiwagentje de weg op naar het bos. Eerst vonden de boskabouters hem een beetje raar, maar Wieltje was heel slim n handig en dus mocht hij blijven. De boskabouters vonden zijn kruiwagen zo gaaf, dat Wieltje besloot een heleboel wielen te gaan maken voor nieuwe kruiwagens. Hij had al een schuur vol wielen. Maar omdat niemand wist hoe het verder moest, gebeurde er verder niets mee.
Op een mooie herfstavond zegt kabouter Flop tegen zijn vrouw Flap dat hij niet meer tevreden is over hun paddestoel. De kap is verlept en verkleurd en de deur, van aan elkaar gebonden takjes, klemt en piept. Ook de stam is aan een verfje toe.
"Ik wil wel verhuizen, maar dan niet meer naar een paddestoel".
"Kabouters wonen altijd in een paddestoel."zegt Flap. "Waar wil jij dan in wonen?"
"Ik weet het niet, ik moet er over nadenken" zegt Flop. Plotseling horen ze een enorme klap. De paddestoel schudt heen en weer.
Flap en Flop rennen naar buiten en even later valt hun hele huis om.
"O sorry, hoor" horen ze in de boom boven hun. "Ik liet per ongeluk een kastanje vallen. Dat huis van jullie kan ook nergens tegen". Pluis de eekhoorn verdwijnt grijnzend tussen de takken van de boom. "Ohhhh, wat moeten we nu doen?" , jammert Flap.
"Heel eenvoudig, we gaan verhuizen", antwoordt Flop.
Die nacht slapen ze bij de buren en de volgende ochtend roept Flop alle kabouters bij elkaar. "Wij gaan verhuizen, niet naar een paddestoel, maar h naar iets anders. Verderop bij de rivier (wat eigelijk maar een heel klein stroompje water is, maar dat weet Flop niet) heb ik laatst een hele berg van h een soort van h blokjes gezien. Ik denk dat als je die op elkaar stapelt je wel een soort van h huis kan maken".
"Zal ik meegaan om te helpen", vraagt Wieltje. "Ik heb bij de mensen ook wel eens zoiets gezien".
"Nee", zegt Flop dapper. "We kunnen het zelf wel. We nodigen jullie allemaal uit als ons huis klaar is". En daar gaan Flop en Flap, op zoek naar een nieuw huis.

Klik op de titel of het plaatje om verder te lezen.


Huizen bouwen

Karretjes maken


Rivier oversteken

Waterlanders
De tekeningen zijn van Jo Klingers en de tekst is geschreven door Hennie Leibbrand

huizen bouwen |  karretjes maken |  rivier oversteken |  waterlanders